
rdzo smacznych i prostych posiłków, opierających się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego.
Przepisy wegańskie praktycznie w niczym nie różnią się od przepisów tradycyjnych, jakie można spotkać w każdej książce kucharskiej. Zresztą warto zauważyć, że przypominają one bardzo mocno przepisy wegetariańskie, z tą jednakże różnicą, że oprócz mięsa eliminują także jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również tak nie całkiem oczywiste jak jaja, miód i mleko.
Mleko u wegan
Mleko pochodzenia odzwierzęcego to jeden z tych produktów, który często zawierają przepisy wegetariańskie. Jest ono kluczowym źródłem białka, tak ważnego dla ludzkiego organizmu. A jak to jest u wegan? Kuchnia wegańska w ogóle z niego nie korzysta. Eliminuje ona wszelkie produkty, które człowiek pozyskuje od zwierząt. A czym je zastępuje? Mlekiem pochodzenia roślinnego, głównie mlekiem sojowym, czy mleczkiem kokosowym. To ostatnie zresztą doskonale sprawdza się jako zagęstnik do zup, o których przepisy wegańskie często mówią.
Odżywianie to dla każdego przymus bo
Odżywianie to dla każdego przymus, bo człowiek musi jeść, aby żyć i funkcjonować. Lecz dla wielu osób kuchnia, to również pasja, której oddają się niemal całkowicie. Wciąż poszukują zdrowych, naturalnych i ekologicznie wyprodukowanych produktów żywnościowych. I układają przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie oraz diety mięsne. Kuchnia wegańska nie nadaje się dla każdego, gdyż ogranicza spożycie wszystkich produktów pochodzących od zwierząt. I nie tylko mięsa, lecz również wielu innych, które produkują zwierzęta.